keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulu tuli korven mökkiin- Tämän kanssa kannattaa olla vähän varovainenkin, kun tuo nappi pyörii niin vinhaa vauhtia, neuvoo Majalan Lahja lapsia nappilelun pyörittämisessä.
Nappilelu on vauhdikas värkki -  eikä maksa paljon !


- Varokaahan vähä, jos tämä kiepahtaa jonkun tukkaan, sitä hiirenpesää ei selvitä kuin saksilla! varoitteli Majalan Lahja lapsia Tikkalan koulussa 4. joulukuuta Mökin lasten Joulu – teemapäivänä. Lahja näytti, miten syntyy hauska ja yksinkertainen lelu vaikka joululahjaksi: nappilelun tekee isosta napista ja vahvasta langasta. Lanka pujotetaan napin reikien läpi ja kierretään lenkkipäistä sormen ympärille ja kun langan ensin kieputtaa ”nyörille” ja sitten ryhtyy vetelemään pituussuunnassa, saa nappi hurjan kierrosnopeuden.

Lahja kertoi Kettusen Reijon, Määtän Paulan, Tikkalan Sylvin ja Vesa Koskisen avustamana, millaista oli mökin lasten joulu entisaikaan: tehtiin itse, kaikki. Yleisin lahja oli pieni lelu puusta. Reijo toi nähtäväksi puisia autoja ja hevosia. Lahjan lapsuus Katvelan 12 lapsen mökissä, jonne isä hankki leivän hakkuutyöllä, oli väliin niin tiukkaa, ettei hän välittänyt sitä edes kovin tarkasti muistella: - Antaa olla, mulle tulee vaan paha mieli!


Ehdoton suosikki: Tikapuu-Ukko. Tämä Markku Asunnan lelu ei ole aivan helpoimmasta päästä valmistaa. Lisätietoa Markun kirjasta "Pajupillistä Pikisirkkaan"


Väliin leikimme Markku Asunnan hienoilla puuleluilla ja katselimme vanhoja valokuvia Joulusta ja mökkien elämänmenosta. Sian kalttaus tuli lapsille tutuksi ja sianpääsylttykin rupesi kiinnostamaan alun yököttelyn jälkeen, kun Koskisen Vesa oli luvannut, että se on parempaa kuin jäätelö.

Jakaannuimme jatko-opiskelua varten mökkeihin. Hattula (Sarvenperä), Karsti (Saukkola), Majala, Hiekkaniemi ja Myllymäki (Tikkala) sekä Auvila (Moksi) saavat nyt yllättäen 5-7 uutta lasta entisten kääpäsilmien lisäksi ruokittavaksi. Mökki-ryhminä lapset jatkavat nyt paneutumista siihen, miten metsäkylien asutus sai alkunsa, miten syntyivät pellot, mikä oli torppa, mikä kruununtorppa (joita oli aika paljon näillä kulmin), mikä merkitys asutukselle oli reilun 100 vuoden ”ruukkilaiskaudella”, kun mökin tehtävä oli ylläpitää hevonen, jolla lähdettiin joka syksy hankintaan, ajamaan tukkia ja massaa.

Korpikansan Kertomus jatkuu ke 19.12 KORPIKANSAN KUUSIJHLANA Tikkalan koulussa. Se alkaa kello 18. Ensimmäisen tunnin aikana pääsee hevoskyytiin.
Tiistaina 8.1 tammikuuta jatkuu tarina- ja kirjoituspiiri teemalla ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”.

KUVIA MÖKIN JOULUSTA:

 * Joulu on tullut Vuorenpään mökkiin Jämsän Vekkulassa. - Vekkulan kyläarkisto.
* Sikaa kaltataan Tikkalassa. - P. Suomäen kyläkirjat.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti