MIKÄ KERTOMUS?


Kaskimiehet tekevät peltoa Haukkalammen mökkiin Korpilahden Ylä-Muuratjärvellä 30-luvulla.
 – Helena Tommilan kotialbumi.




KERTOMISEN KANSALAISTOMINTAA METSÄPERINTEESTÄ




Korpikansan Kertomus on Metsätorpanmaa ry:n tarinahanke, jossa yhdistyksen keräämä rikas metsäperinne valokuvineen, tarinoineen ym. herää eloon paikallisten ihmisten kertomana, näyttämänä ja opettamana.

Haastamme mukaan jokaista, joka haluaa kertoa pienenkin tarinan, opettaa taidon tai esiintyä: luokaamme yhdessä elävä tarina- ja opetusympäristö Korpilahden metsäkyliin. Tehkäämme perinteen elävöittämisestä harrastajateatterin, kuorolaulun, opiston käsityöpiirin veroista kansalaistoimintaa, johon on hauskaa lähteä mukaan, ja joka antaa tekijälleen ja hänen ympäristölleen paljon.

Lähde mukaan: kerää ympärillesi mukava porukka tai tule yksin. Järjestämme kertojakoulutusta ja autamme av-ym materiaalin luomisessa. Tapaamme viikonloppujen teematilaisuuksissa ja -koulutuksissa!

Halusimme keskittää Korpikansan Kertomuksen muutaman vahvan teeman ympärille, mutte se ei tarkoita, että vain niistä voisi kertoa, mutta ainakin näiden teemojen kanssa ollaan seuraavan puolentoista vuoden aikana liikkeellä:

* Kertomus suomenhevosesta. 1. kokoontuminen ti 18.9.012 kello 9-13 Korpilahden Tikkalassa Hiekkaniemen talossa, osoite: Patajärventie 380. (Aineistoa löydät jo nyt, 10.9, tästä blogista)

* Kertomus mökistä. Torppien ja pientilojen nousu metsiin: asutushistoriaa, arjen ja työn tarinaa sisältäen mm. valtionmaiden asutuksen historiaa.

* Kertomus metsäajoista. Mökkiasutus muodosti yli 100 vuoden ajan verkoston, jonka varassa puu kulki ja teollisuus sai tukkinsa, sellupuunsa ja vanerikoivunsa halvalla metsästä pois ja lähistön tehtailleen. Miten elettiin "ruukkiteiden" (=tukkiteiden) aikakaudella, ketkä olivat ne hurjimmat vuorimaiden ajomiehet?

* Pellon tarina. Metsäseutujen pikkupellot syntyivät kovan työn tuloksena: kaskettiin, kivettiin, kaivettin kantoja, ajettiin suomutaa ja tarkoin pikkunavetoiden sonta, hakattiin hakoja ja leppäpilkkeitä, taas kivettiin jne. Ja nyt ne pellot ovat palanneet taas monin paikoin metsäksi!

* Ruisleivän tarina. Korpikansa eli rukiista. Ruisleivän tarinassa pellon tarina muuttuu viljaksi ja jauhoksi, edelleen leipäjuuren avulla hapatettu taikinaksi ja paistettu leiväksi. Leipä kantaa niin monta tarinaa...

* Kertomus taidosta ja työkalusta. Korpikansa myi työpanostaan, joka perustui taitoon. Miten taito syntyi, mikä merkitys taidolla on ihmiselle ja hänen itsetunnolleen, mitä taitoja voisimme elvyttää ja viedä eteenpäin?



OTA YHTEYTTÄ!

Jaakko Luoma
040-752 9688
luoma.jaakko@gmail.com