perjantai 15. maaliskuuta 2013

Tukkihevosten kyydissä Korpilahden kylien historiaan!

Napsukka, Eeva-Liisa Pitkänen ja Reijo Nieminen tutussa puuhassaan: tuomassa tukkeja koitimetsästä.


Napsukka ja Malla näyttävät, miten Keski-Suomen kylissä on eletty keskiv. 20.3 Tikkalan Hornanpohjassa


Korpikansan Kertomus vie meidät nyt avaintarinoiden äärelle: ensi keskiviikkona lähdemme Tikkalan koulun kanssa ajamaan päiväksi tukkeja ja pienempää puuta Muuratjärven Hornanpohjaan. Paikka on historiallinen: Moksin ja vähän Tikkalankin suunnan puuta ajettiin satakunta vuotta uittoa varten juuri Hornanpohjaan hyvinkin kaukaa, yli 10 km:n päästä Surkeejärven takamailta.

Teemme työtä kahden suomenhevosen ja niiden metsätyöhön kouliutuneiden ajajien kanssa. Savotan on järjestänyt Korpilahden viimeinen ammattihevosajuri Reijo Kettunen, joka tekee työtä Mallansa kanssa. Toinen työpari on Petäjäveden Kukkarosta Eeva-Liisa Pitkänen ja Reijo Nieminen Napsukallaan. Se on moninkertainen halonajon ja kynnön suomenmestari - työhevosmaailman ehdotonta huippua!

Oppilaat!  
Saappaat jalkaan ja rukkaset käteen! Tapaamme savottapaikalla kello 10 keskiviikkona. Maanantaina 18.3 opiskelemme koululla kuvien ja tarinoiden avulla maaseutuasutuksen syntyä omissa kylissänne ja metsäajojen keskeistä roolia siinä. Paikalla on vanhoja hevosajureita, joita voitte jututtaa.
Kerratkaa täässä blogissa olevat luvut suomenhevosesta ja metsätyöstä. Viikonlopun aikana sivulle ilmestyy Sarvenperän Hattulan pientilan historiikki, joka kertoo lisää tästä asiasta.

Toimittajat ja muut kiinnostuneet!
Tervetuloa seuraamaan. Savottapaikka löytyy alla olevasta karttalinkistä (Niemelän talosta muutama satametriä lounaaseen) ja ajamalla pientä Pöykyntietä, joka lähtee Korpilahden Tikkalan uuden kyläkoulun yläpuolelta kohti Muuratjärven rantamaisemia. Ajetaan koululta vajaa 5 km ja käännytään Hornantielle vasemmalle. Korpilahdelta tultaessa ajetaan Pöykyntietä vajaa 1,5 km ja käännytään oikealle. Opasteet Hornantien risteyksessä. Opastus: Reijo Kettunen (040-777 4206) ja Jaakko Luoma (040-752 9688).

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=298&map.y=420&e=421575&n=6890218&scale=16000&tool=siirra&styles=normal&lang=fi&tool=siirra&lang=fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti