torstai 23. toukokuuta 2013

Etsimme pellon juuria - ja joudumme suolle!

 Moksin Ristisuolle on syntynyt kaunis lampiketju, kun kymmenkunta lähiseudun pikkutilaa nosti vuosikymmenet kuiviketurpeensa navetoihinsa sieltä. Jossain täällä pesii yhä kurki, näyttää
lähistöllä asuva Jorma Myllymäki.

 

Pellon Tarina tiistaina 28.5 vie meidät Toivolan pelloille ja keväiselle Ristisuolle, sillä mäkipeltojen humus on turpeesta tehty


Ennen kesälaitumille pääsyä Tikkalan koulun lapsilla on vielä yksi luku Korpikansan Kertomusta eli Tarina Korpikansan pellosta. Tämän retken aloitamme tiistaina 28.toukokuuta kello 9 Ahti Rantamäen raivaamilla Toivolan tilan suopelloilla Tikkalassa. 

Ahti ja Raili Rantamäen vieraana opiskelemme Pellon Tarinaa kello 9-11.30. Ahtihan oli Tikkalan viimeinen tosi kuokkamies, joka teki 10 hehtaaria peltoa 50-luvun alusta alkaen, siitä puolet käsipelissä. Löydät Ahtin tarinan tästä blogista. Ahti kävi myös koululla kertomassa kuokkamiehen tarinansa.

Ahti Rantamäki kertoi Tikkalan koulussa viime keskiviikkona, miten peltoa tehdään.

Toivolasta jatkamme n. kello 12 suojellulle Moksin Ristisuolle, joka oli aikoinaan useiden lähiseudun pikkutilojen pehkusuona eli sieltä nostettiin navetassa käytetty kuiviketurve. Ristisuosta on nostettu lapioilla ja kuokilla haasioille ja tikkujen nokkaan kuivumaan tuhansia kuutioita rahkaturvetta, joka jauhettuna päätyi navetoihin kuivikkeeksi ja edelleen peltoon vahvaksi lannoitteeksi ja humukseksi. Luonto rikastui tämän ihmistoiminnan ansiosta monin tavoin: syntyivät kauniit mäkipellot ja Ristisuohon lampareita, joiden varassa moni kahlaaja ja sorsa nyt elää.

Syrjäisten metsäkylien pikkupeltojen synty on väkevä tarina: luontaiset pellonpaikat olivat vähissä, mutta peltoa oli tehtävä, jos aikoi mökissään elää! Pientila-asutus näille kulmille syntyi paljolti metsätyön imun vetämänä. Humuksen luominen kivisiin mäkiin on ollut valtava operaatio, jossa lähisoista ajettiin vuosikymmenet kuiviketurvetta navettaan ja suomutaa peltoon. Lehmä ja navetta oli se pellontuotantolaitos, jonka kautta kaikki mahdollinen orgaaninen aines (turve, havut, lehdekset ym) kulki ja päätyi lannan mukana peltoon.

- Lue Näin syntyi korpipelto -luku tästä blogista (julkaistaan perjantaina 24.5  ip.). Sitä ovat olleet kokoamassa useat varttuneemmat ihmiset Korpikansan Tarinailloissa, mm.Moksissa.

Ajo-ohje ym Peltoretkelle 28.5 kello 9-14:
Aamupäivän olemme Ahti ja Raili Rantamäen Toivolassa, os.Pöykyntie 470, 41860 Tikkala, Korpilahti. Aloitamme suopelloilta, jotka sijaitsevat 500 m talosta Tikkalan kyläkeskukseen ja koululle päin. Tien varressa opastus pelloille.
Iltapäivän olemme Korpil. Moksin Ristisuolla, sen länsilaidalla. Hae Kansalaisen karttapaikasta Moksin keskusta, siitä 2 km kaakkoon on Ristisuo. Polkumme suolle lähtee n. 500 m Lampilan talon jälkeen. Tien varressa opastus.  - Soita tarvittaessa: Jaakko Luoma 040-752 9688

-Täällä olivat meidän pehkutallit ja yhden kerran kuormaa hakiessani 
hevonen meni jäästä läpi rantahetossa, kertoo Usko Mäkinen Moksin 
Varrasperältä Korpikansan Kertomuksen Pellon Tarina -illassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti